Hoe maak je oliebollen?

Om oliebollen te maken, heb je een paar ingrediënten en een frituurpan nodig. Hieronder een basisrecept voor oliebollen:

Ingrediënten:

  • 100% bloem
  • 2% zout
  • 3% suiker
  • 3% vanillesuiker
  • 7% gedroogde gist
  • 85% lauwwarme water
  • 5% eieren
  • 40% krenten, rozijnen (optioneel)
  • Poedersuiker voor het bestrooien
  • Olie om in te frituren (bijvoorbeeld zonnebloemolie)

Stappen:

  1. Meng de bloem, het zout, de suiker en de vanillesuiker in een grote kom.
  2. Los de gist op in de lauwwarme water.
  3. Voeg de opgeloste gist en water toe aan de droge ingrediënten en roer goed.
  4. Voeg de eieren toe en meng alles tot een glad beslag.
  5. Voeg de krenten, rozijnen toe aan het beslag en roer ze erdoorheen. Je kunt de krenten, rozijnen eventueel van tevoren laten weken in warm water voor extra smaak.
  6. Dek de kom af met een schone doek en laat het beslag ongeveer een uur rijzen op een warme plek, totdat het in volume is verdubbeld.
  7. Verhit de frituurpan tot 180-190°C.
  8. Gebruik een ijslepel of twee lepels om porties van het beslag in de hete olie te laten glijden. Frituur de oliebollen in kleine batches tot ze goudbruin zijn, ongeveer 4-5 minuten per kant. Draai ze halverwege om zodat ze gelijkmatig gaar worden.
  9. Haal de oliebollen uit de frituurpan en laat ze uitlekken op keukenpapier om overtollig vet kwijt te raken.
  10. Bestrooi de warme oliebollen royaal met poedersuiker voordat je ze serveert.

Oliebollen zijn het lekkerst als ze vers worden gegeten. Je kunt ze serveren met poedersuiker en eventueel wat krenten of rozijnen erop voor extra smaak. Geniet van je zelfgemaakte oliebollen!